О нама?

Идеја о школи "Српска учитељица" настала је пре пар година док смо живели у иностранству и желели да наша три сина науче више од основног познавања српског језика, а ми нисмо били у могућности да им то пружимо. Потреба да наша деца науче српски језик и сазнају више о својој отаџбини и нашој прелепој Србији био је главни покретач овог пројекта.

Школа "Српска учитељица" окупља стручњаке из области образовања. Када се родила идеја о стварању овакве веб-платформе, дуго смо размишљали који је то најбољи начин на који би се деци, која нису рођена у Србији, приближиле овакве теме и како би се она заинтересовала да науче више о својим коренима. Урадили смо  опсежно истраживање и осмислили наставни план са разноврсним темама за полазнике. Када ученици постану део наше заједнице, моћи ће лакше да успоставе блиске везе са Србијом и добиће прилику да се уклопе у своју заједницу и лакше разговарају са породицом, рођацима и пријатељима које су оставили за собом.

Људи окупљени око овог пројекта, после деценија живота проведених у иностранству, осетили су да веза са родном земљом полако почње да бледи. Желели смо да и другe породице који су у сличној ситуацији и живе ван Србије не доживе нашу судбину и да добију прилику да се, макар преко интернета, упознају са Србијом.

Када неко проведе две деценије живота у иностранству са породицом живећи ипак другачији живот, онда сан о повратку у Србију, колико год да греје душу, уме и да уплаши. Конкретна одлука о повратку је била тешка и све неизвесности живота у новој-старој средини деловале су застрашујуће. Говорећи из искуства родитеља који су се, после 20 година, са породицом вратили у Србију, лако уклапање деце у нову средину било нам је најважније. Иако се српски језик говорио код куће, то није било довољно јер смо деци желели да понудимо много више од познавања основа. Тако се родила идеја о "Српској учитељици".


Чланови нашег тима, и као родитељи и као наставници, током година су доста истраживали и схватили шта би деца која живе ван Србије желела да науче и шта је то што њих занима о Србији, шта им недостаје док су ван своје земљи и у чему највише уживају док су тамо негде далеко.