Никола Тесла
Проналазач наизменичне струје


Никола Тесла (Смиљан, 10.7. 1856. - Њујорк, 7.1. 1943.) је био научник и иноватор светског гласа. Радио је у подручју електротехнике и радиотехнике и изумео је окретно магнетно поље и вишефазни систем наизменичних струја. Први је Србин који је номинован за Нобелову награду, 1937. године и исту је одбио. Једини је Србин по коме је названа међународна јединица мере за јачину магнетног поља, тесла. Аутор је више од 700 патената. Преминуо је сам, сиромашан и заборављен у 87. години. (Извор - wikipedia)

Милутин Миланковић
Творац најпрецизнијег календара


Милутин Миланковић (1879 - 1958) је био српски математичар, геофизичар, грађевински инжењер, климатолог, астроном, оснивач катедре за небеску механику на Београдском универзитету и светски уважаван научник, познат по теорији ледених доба, која повезује варијације земљине орбите и дугорочне климатске промене. Сматра се оснивачем математичке климе и климатског моделирања. Милутин Миланковић је у свом богатом стваралачком животу урадио и предложио, између осталог, реформу грегоријанског и јулијанског календара, која је водила изградњи јединственог, до сада најпрецизнијег календара (Миланковићев календар). (Извор - wikipedia)

Михајло Пупин
Родољуб, геније, дипломата


Михајло Идворски Пупин (9. октобар 1854 — 12. март 1935) био је научник, проналазач, професор универзитета, носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасни конзул Србије у САД. Био је и један од оснивача Српског народног савеза у Америци. Пупин је дао значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Његово најважније, најславније откриће су били Пупинови калемови због чега се њему у част процес кориштења тих калемова у телефонским разговорима на великим раздаљинама назван пупинизација.

Новак Ђоковић
Најбољи тенисер света


Новак Ђоковић (Београд, 22. мај 1987) српски је професионални тенисер. На првом месту АТП листе је провео више од 250 недеља. Многи тениски критичари, бивши играчи и саиграчи сматрају Ђоковића једним од најбољих тенисера у историји. Професионално игра од 2003. године. У досадашњој каријери освојио је петнаест титула на гренд слем турнирима: седам пута Отворено првенство Аустралије, четири пута Вимблдон, три пута Отворено првенство САД и једанпут Ролан Гарос. Један је од петорице тенисера у Опен ери који су освојили гренд слем каријере. (Извор - wikipedia)

Јелисавета Начић
Прва жена архитекта


Рођена је у богатој и угледној породици у Београду 1878. године, након гимназије одлучила да упише факултет. То је била велика реткост у земљи у којој је у то време једва седам процената жена било елементарно писмено. Са 25 година подигла је чувене Зелене барокне степенице на Калемегдану, преко пута Француске амбасаде. Три године након тога, подиже Основну школу Краљ Петар Први која се налази изнад Саборне цркве и која је и данас, након више од једног века, једна модерна грађевина. Као урбаниста је уредила Теразије, Калемегдан, пројектовала је Цркву Св. Александра Невског на Дорћолу и прву болницу за туберкулозу, прву кружну пећ за израду опеке, прву плански зидану стамбену зграду на Балкану.

Милева Марић-Ајнштајн
Математички геније из сенке


Милева Марић-Ајнштајн била је српска математичарка, прва супруга Алберта Ајнштајна, једног од најгенијалнијих људи 20. века. Постоје тврдње да је она допринела раним Ајнштајновим радовима, али је степен њеног учешћа у открићима непознат и предмет је бројних полемика. Рођена је у Тителу у Војводини. Године 1886. године кренула у женску гимназију у Новом Саду, а 1888. је прешла у гимназију у Сремској Митровици, где је матурирала 1890. као најбоља у разреду из математике и физике. Студије је наставила у Цириху на медицини, а потом и на Државној политехничкој школи на студијама математике и физике. Она је била тек пета жена примљена у ову школу.