Српска учитељица Блог
Image default
Блог

Шта каже српска традиција – која је разлика између свештеника и попа?

Да ли је исправно када у свакодневном говору о свештеницима Српске православне цркве говоримо као о “поповима”?

Многи људи углавном не знају право значење речи “поп”, као ни да ли је та реч заправо исто што и “свештеник”.

Наиме, ситуације у којима се свештеници зову и “поповима”, саме по себи, нису нужно ни позитивне ни негативне.

Има оних када говорник заиста не мисли ништа лоше, па и из симпатије говори о “нашем попу”, па до оних прилично злурадних и злонамерних (што је ретко) коментара попут “они попови у цркви”.

Професор приправник Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, Иван Недић, каже да је српски језик изузетно богат древним изразима, који како наводи, полако падају у заборав, док се предност даје новим кованицама које донекле деградирају те изразе.

Наш језик је изузетно богат древним изразима, који полако падају у заборав, а предност се данас даје разним новим кованицама и позајмљеницама које деградирају исти. Реч “поп” је искривљен изговор грчке речи “папас” који значи “отац”, а који су Турци употребљавали у негативном тону – каурски поп и слично, каже Иван Недић и додаје:

“Народ је задржао овај неприкладан назив у говору, иако постоји и наша старословенска реч “отац”, којом ословљавамо свештеника као духовног оца. ”

Ова реч се временом одомаћила у нашем језику и данас је користе и они који не мисле ништа лоше нити желе да увреде свештено лице. Ипак, каже професор Недић, нју треба избегавати.

“У Војводини и Славонији и даље најћешће свештеника ословљавају са господине што је свакако још један начин на који се можемо обратити свештенику”.

Сличне објаве

Четкар на Булбулдеру чува традицију

Крагујевчанка која је судила Федереру, Надалу, Серени Вилијамс..

Да ли сте знали?

Остави коментар