Српска учитељица Блог
Image default
Блог

Српско село са 320 кућа, 50 фирми и ниједним незапосленим човеком.

Ово није успео само онај ко није покушао, каже један од становника села Стројковце. Село Стројковце код Лесковца има 320 домова и чак педесетак фирми. Само у последње три године отворено је шест нових предузећа и радњи.

У Стројковцу су крајем 19. века настали први гајтани на Балкану и постављени темељи текстилне индустрије. Сада се углавном баве прерадом дрвета. Из овог места се у Европу и Кину извози намештај, паркет и амбалажа од дрвета.

Уз дугу предузетничку традицију као разлог за отварање фирми, ширење производње и запошњавање, привредници у Стројковцу наводе и стабилну економску ситуацију. Само у једној улици је десетак стругара. Конкуренција је јака, али посла има за све. У овом месту такође цветајуи и занатство и трговина. У овом селу куће и кола се не закључавају, родитељи немају разлога да се брину за децу.

Међутим у Стројковцу нема градске воде и улице нису асфалтиране. Сада им је инфраструктура приорите и цело село се удружило. Уз помоћ и субвенције државе и доста упорности, рада и труда становници овог места се надају да ће ускоро добити градску воду и да ће сви главни путеви и улице бити асфалтирани.

Извор: Српска учитељица

 

Сличне објаве

Српски опанак

20 чувених српских презимена која потичу од плаве крви

Конак кнегиње Љубице

Остави коментар