Српска учитељица Блог
Image default
Блог

МАЛО КОЛО НАШЛО СВОЈЕ МЕСТО НА ЛИСТИ НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

У српском народу одвајкада су најрадоснији догађаји у породици били пропраћени музиком и игром. Са тим у вези, на спомен Баната, једна од првих асоцијација је мало или мало банатско коло.

Мало коло је саставни део свадбеног церемонијала, један од најомиљенијих плесова у Банату и Бачкој. Ова игра негује се у фолклорашким друштвима широм Србије, а однедавно је постала и део српског националног идентитета.

Мало коло прва је игра из Војводине уписана на листу нематеријалног културног наслеђа и трећа у Србији. У Кикинди и остатку Баната ретки су они који не знају да играју мало коло, а већина музичара зна да га одсвира.

Мало банатско коло има једноставан образац два корака десно, два лево. Изводи се у затвореном или отвореном кругу. Повезивање у колу је „војвођанско држањеˮ, односно, девојке се држе момцима за рамена, док се момци повезују за руке иза леђа девојака. Стил извођења карактерише веома ситан и ненаметљив корак девојке. Од момка се очекује велико умеће импровизације, техничка способност и велика спретност.

Изводи се живо, а основни играчки образац се украшава треперењем, ситним корацима, тако да се у току играња не прелази велики простор. Иницијатива да се ово коло нађе на листи нематеријалног културног наслеђа потекла је од Академског друштва за неговање музике Гусле из Кикинде, као дугогодишњег и организатора „Етно-кампаˮ и научних истраживања Баната.

Мало коло уписано је као елемент националног кулутрног наслеђа 14. јанура 2021. године.

 

Сличне објаве

Специјални гост Новака Ђоковића – дечак који је победио рак

Да ли сте знали?

Богородица анђела, најстарија икона београдска

Остави коментар