Српска учитељица Блог
Image default
Блог

МАЛО КОЛО НАШЛО СВОЈЕ МЕСТО НА ЛИСТИ НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

У српском народу одвајкада су најрадоснији догађаји у породици били пропраћени музиком и игром. Са тим у вези, на спомен Баната, једна од првих асоцијација је мало или мало банатско коло.

Мало коло је саставни део свадбеног церемонијала, један од најомиљенијих плесова у Банату и Бачкој. Ова игра негује се у фолклорашким друштвима широм Србије, а однедавно је постала и део српског националног идентитета.

Мало коло прва је игра из Војводине уписана на листу нематеријалног културног наслеђа и трећа у Србији. У Кикинди и остатку Баната ретки су они који не знају да играју мало коло, а већина музичара зна да га одсвира.

Мало банатско коло има једноставан образац два корака десно, два лево. Изводи се у затвореном или отвореном кругу. Повезивање у колу је „војвођанско држањеˮ, односно, девојке се држе момцима за рамена, док се момци повезују за руке иза леђа девојака. Стил извођења карактерише веома ситан и ненаметљив корак девојке. Од момка се очекује велико умеће импровизације, техничка способност и велика спретност.

Изводи се живо, а основни играчки образац се украшава треперењем, ситним корацима, тако да се у току играња не прелази велики простор. Иницијатива да се ово коло нађе на листи нематеријалног културног наслеђа потекла је од Академског друштва за неговање музике Гусле из Кикинде, као дугогодишњег и организатора „Етно-кампаˮ и научних истраживања Баната.

Мало коло уписано је као елемент националног кулутрног наслеђа 14. јанура 2021. године.

 

Сличне објаве

Долина јоргована

Ђавоља Варош

СРБИЈА НОМИНОВАНА ЗА НАЈБОЉУ ЛОКАЦИЈУ ЗА СНИМАЊЕ РЕКЛАМА

Остави коментар