Српска учитељица Блог
Image default
Блог

Зашто се већина српских презимена завршава на –ић?

Презиме или породично име, рођењем наслеђујемо од предака. Уз име које добијемо на рођењу које представља нашу личност, презиме означава порекло, корене и традицију. Ипак, поставља се питање зашто се Срби презивају на -ић?

Презиме је настало у другој половини XIV века. Српска презимена су углавном настајала тако што се наставак -ић, -ев, или -ов додавао имену оца, мајке, деде или по некој другој основи. Суфикс ‘ић’ је словенски деминутив чија је основна улога у стварању патронима и матронима:

Патроним означава да је презиме настало од оца а матроним означава презиме настало од мајке. Већина породица у Србији носи презиме по неком од својих предака из XIX века.

Узрок овој појави лежи у чињеници да су се презимена у Србији до друге половине XIX века мењала из генерације у генерацију, тако да је већина становништва носила презиме по имену оца. Тако се дешавало да у једној кући три различите генерације имају три различита презимена. У то време, стара, родовска презимена била су махом у мањини.

Kнез Александар Карађорђевић је донео указ о непромењивости презимена, чиме је у већој мери заустављен процес мењања истих.

Извор: Дневна доза лепог

Сличне објаве

Да ли знате уз које пиће Срби најрадије наздрављају?

Да ли сте знали?

Камено село

Остави коментар