Српска учитељица Блог
Image default
Блог

Данас је Свети Пантелејмон

Српска православна црква данас слави Светог Пантелејмона, великомученика и исцелитеља. За њега се везује занимљива животна прича, а овај 9. август прати и веровања на коју би највећу пажњу требало да обрате они који крећу на пут.

Пантелејмон се родио у Никомидији, у данашњем Измиру у Турској. У младости га је медицина највише занимала, а након што је, како предање каже, једном слепом човеку вратио се вид, његово знање и умеће, изазивало је завист бројних лекара.

Оптужили су га да је хришћанин, што је у то време била најопаснија оптужба због које је морао на суђене пред каром Максимилијаном. Пантелејмон је и пред овим владаром показао своје исцелитељске моћи.

Прича о чудима које изводе све више су се шириле, и привлачиле су све већи број људи хришћанства. Цар Максимилијан је одлучио да га затвори и изложи страшном мучењу.

Пантелејмону се у тамници Бог више пута приказао. Покушали су да га више пута убију, али се мач сваки пут ломио. На крају је он сам својим џелатима дозволио да га убију.

Убијен је јула 304. године, под дрветом маслине.

Мошти овог свеца чувају се на Светој гори, верују да имају исцелитељске моћи, баш као и иконе са ликом Светог Пантелејмона.

Један од најлепших манастира на Атосу посвећен је Пантелејмону, а међу ктиторима тог здања био је и цар Лазар.

Делови његових моштију налазе се и у Београду, у Руској цркви на Ташмајдану, у цркви Свете Петке на Калемегдану и у храму Светог архангела Гаврила.

На дан заштитника медицине и фармације верује се да је добро кренути на пут јер је Пантелејмон био велики путник. Прича каже да овај светац управља ветровима и да тако наставља своје путовање широм света.

Верује се и да је данас добро започео неки посао.

Извор: žena.rs

Сличне објаве

Шта каже српска традиција – која је разлика између свештеника и попа?

Најчешће правописне недоумице у српском језику

Неверни Тома

Остави коментар